Történetünk

HAGYOMÁNY. TRADÍCIÓ. 

A méz a természet ajándéka, valódi kincs. Manufakturális eljárással, minden ipari kiszerelési technológiát mellőzve nyerjük ki a kaptárból, majd csomagoljuk be mézeinket.

A Biksi Méhészetben mindig is arra törekedtünk, hogy kiváló minőségű mézekkel és méhészeti termékekkel szolgálhassunk vásárlóinknak. Az évek során elnyert díjak, szakmai kitüntetések is tanúskodnak kiváló eredményeinkről. 2014-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület "Aranyokleveles méhész" kitüntető diplomát adományozott több évtizedes példamutató méhészeti tevékenységünkért. Termelői mézeink kiváló minőségét többször jutalmazták "Az év méze" versenyen, többször megszerezve az "Év kiváló magyar méze" elismerést. 2014-ben felkerültünk a Magyar Konyha támogatásával működő Ízlelő portál termelői közé. Erre igazán büszkék vagyunk, hiszen olyan hazai kézműves termékek, termelői piacok és kiváló hazai alapanyagot felhasználó éttermek sorakoznak az Ízlelő gasztro térképén, ahol a minőség az egyik legfontosabb szempont.
 
Manufaktúraként működünk. Mézeinket, virágporunkat magunk termeljük és csomagoljuk, így garantáltan figyelemmel követjük a folyamat minden pillanatát. 100% méhviasz termékeinket kézzel öntjük, apró műhelyünkben. A méhviaszt semmilyen kémiai eljárásnak nem vetjük alá, úgy használjuk fel, ahogyan a természet adta. Nem dúsítjuk idegen adalékanyagokkal, színezőkkel, vagy mesterséges illatanyagokkal. Az igazi luxus éppen az, hogy a természet kincseivel ennyire nyers és tiszta formában találkozhatunk.
 
Nagykereskedelmi értékesítéssel a Biksi méhészet megalapítása óta foglalkozunk. Az 1970-es évek közepétõl az akác- és vegyes méz volt a két legfontosabb termék. Különböző külső tényezők miatt a méztermelő tevékenység háttérbe szorításával, méhpempő termeléssel is elkezdtünk foglalkozni. Akkor még az Érdi Földműves Szövetkezet és az Országos Magyar Méhészeti Vállalat (OMSZK) koordinálásával zajlott a külföldi értékesítés. Hazánkban alacsony volt a kereslet a méhpempő iránt, többek között is arra motiválta a méhészeket, hogy külföldön értékesítsék a megtermelt árut.
 
Az 1970-es évek fontos mérföldköve volt egy új kaptárrendszer bevezetése, ami más típusú méhészeti tevékenységeknek kedvezett. Így a pempőtermelés háttérbe szorult, de a méztermelés dominanciája mellett, elkezdtünk virágport is termelni. Ez világviszonylatban is új terméknek számított, ráadásul a Kárpát-medencében termelt virágpor a gazdag növényvilágnak köszönhetően nagyon értékes és versenyképes termék volt.
 
A méztermelés az 1980-as években vált a méhészet fő profiljává, amikor hatalmas méhlegelők alakultak ki. Az erdőgazdálkodásnak köszönhetően olyan összefüggő akácosok váltak értékes méhlegelőkké, melyek korábban nem voltak jellemzőek.
 

Alapító méhészek

Biksi István

Biksi István

Aranyokleveles méhész
Biksi Pannika

Biksi Pannika

Aranyokleveles méhész